Het is zover. Op 27 mei 2021 is Livia Balder (10) verkozen tot de allereerste kinderburgemeester van Alkmaar. Kinderen konden tot 30 april 2021 een vlog met hun boodschap insturen. Met haar motto ‘Alle kinderen tellen mee!’ werd Livia uiteindelijk door de jury gekozen. De jury zag bij Livia durf, energie en enthousiasme. Burgemeester Emile Roemer is erg te spreken over het idee van een kinderburgemeester: “Het is fantastisch dat we de jeugd meer gaan betrekken bij de politiek en de samenleving”.

Uitreiking ambtsketting

Compleet met confetti reikte wethouder Elly Konijn tijdens de raadsvergadering de ambtsketting uit aan Livia. Een bijzondere ambtsketting, mogen we wel zeggen. Voor het maken hiervan ging Manou Klerks van Artiance Kinderatelier de samenwerking aan met Go4Tech. Daan ’t Gilde, Eddy Faber, Lotte Suiker en Mia van Gulick maakten de ketting en opbergdoos onder leiding van Malou. Ondertussen was Nicolette van Go4Tech er voor hulp en adviezen.

No Waste

Ook dit is uiteraard weer gedaan vanuit het No Waste-principe, het nieuwe type economie. Een economie met aandacht voor meer hergebruik van materialen, minder verspilling en een inclusiever beleid binnen organisaties. Dit No Waste-principe maakt deel uit de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, bestaande uit zeventien doelstellingen die er alle om draaien dat we niemand achterlaten. Bij de doelstellingen spelen bijvoorbeeld ook het terugdringen van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering en het bevorderen en verbeteren van onderwijs een rol. De doelstellingen zijn een idee van hoe de wereld er in 2030 uit zou moeten zien.

De ambtsketting voor de Alkmaarse kinderburgemeester

Go4Tech neemt hier graag en ook al langer het voortouw in. Alle kandidaten bij Go4Tech hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij maken de mooiste relatiegeschenken en andere producten van materialen die anders waren weggegooid. In dit kader ligt het dan ook voor de hand dat de ambtsketting voor de Alkmaarse kinderburgemeester gemaakt is in samenwerking met Go4Tech. In de ketting is ook nog eens veel toepasselijke symboliek verwerkt. Alkmaar, vriendschap, samenwerking, recycling, zorg voor elkaar: het is allemaal op de ambtsketting te zien.

De kinderburgemeester van Alkmaar

Een kinderburgemeester sluit daarnaast natuurlijk uitstekend aan bij de Sustainable Development Goals. Tenslotte is ook onderwijs hiervan een belangrijk speerpunt. En hoe kun je onderwijs beter ontwikkelen dan door kinderen echte inspraak en een stem te geven?

Raadslid Ema Najetovic en kinderburgemeester van Alkmaar Lidia
Alkmaars raadslid Ema Najetovic met kinderburgemeester Livia

Nota bene het motto van Livia zelf, ‘Alle kinderen tellen mee!’, past helemaal in het plaatje van deze doelstellingen. Livia wil namelijk graag dat alle kinderen in Alkmaar hun talenten kunnen ontdekken en laten zien. Over een inclusieve instelling gesproken. Ze wil bovendien als eerste punt aan de orde stellen dat er meer groen op schoolpleinen moet komen, zodat kinderen gezond kunnen leren én spelen.

Elkaar versterken

Je zou dus kunnen zeggen dat zo alles mooi bij elkaar komt. De ambtsketting met symboliek, de manier waarop de ketting tot stand gekomen is, de duurzame en inclusieve inslag van Go4Tech en Livia. Dit alles is een mooi voorbeeld van hoe we elkaar kunnen versterken en zo meer kunnen bereiken. Go4Tech wenst Livia heel veel succes in haar nieuwe rol als kinderburgemeester van Alkmaar!